Most Ljubavi

vrnjacka banja i most ljubavi

Most Ljubavi – Atrakcija Vrnjačke Banje i Srbije

Posebno mesto kojim se Vrnjačka Banja svakako može pohvaliti jeste „Most ljubavi „.  Mesto na kome je mnoštvo ljubavi ostalo zaključano,  ali i most koji je poznat širom Srbije, a bogami i sveta . Mnogima je prva pomisao na Vrnjačku Banju, upravo ovaj most, koji se vezuje za ne tako daleku prošlost, priča koja prati čitavu ovu tradiciju sa zaključavavanjem (priča o kojoj ćemo kasnije reći nešto više) . Nemojte se začuditi ukoliko prilikom šetnje na ovom mestu, zateknete veliku gužvu mladih parova koji se guraju ko će pre „zaključati“ svoju ljubav. Slika koja predstavlja svakodnevnicu na ovom malom mostiću, na kome ima toliko katanaca da se više sam most od njih ne vidi. Ukoliko niste poneli od kuće katanac , možete ga kupiti od dekice koji se nalazi sa svojim pokretnim kioskom tik uz most, ali naravno, od njega ćete čuti i jednu od verzija priča koja se vezuje za Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji.
Ono što je posebno interesantno jeste to, da mladi ali i stari, bez obzira na svoje godine, dolaze u Vrnjačku Banju iz svih krajeva, što Srbije , što okolnih zemalja kako bi se uverili u istinost legende ovog mosta. Mogi sumnjaju, ali pak, i pored te sumnje okušaju svoju sreću u staroj narodnoj priči koja kreće ovako .

most-ljubavi-u-Vrnjackoj-Banji
Za vreme trajanja I svetskog rata, tačniije par godina pre njega, zavoleli su se učiteljica Nada kao i Srpski oficir Relja. Tokom te njihove ljubavi oni su se jedno drugome obećali na večnu ljubav koju niko i ništa neće moći promenuti, međutim ubrzo dolazi rat. Ljubav kojoj su se svi žitelji Vrnjačke banje divili, uskoro nailazi na more prepreka . Relja odlazi u Grčku kako bi služi svom narodu, ali tako se zaljubljuje u jednu mladu i lepu Grkinju, te raskida svoje zaruke sa Nadom koja to nije ni sanjala (čak ni u onom najgorem košmaru). O samoj sudbini mladog oficira Relje, nakon ovog događaja neznamo apsolutno ništa više, ali priča o Nadinoj sudbini se nastavlja. Prevelika tuga koja ju je zarobila , muči je svaki dan, pri čemu ona sve više propada i uskoro postaje slabašna senka koja je, nekoliko meseci nakon toga i umrla. Mnoštvo devojaka potrešeno Nadinom sudbinom odlučuju da svoju ljubav osiguraju tako što će je „zaključati“ na mostu na kome su se Nada i Relja sastajali .

most-ljubavi
Katanac pošto bi se zaključao, po pravilu i narodnom verovanju pre svega, baca se ključ u vodu reke koja teče pod mostom Ljubavi . Godine su nakon ovog događaja prošle, a mnogi su mislili da će sve ovo pasti u vodu nakon određenog protoka vremena, međutim ovaj običaj ne nestaje, šta više on se nastavlja kao neki oblik tradiciji svih prisutnih u Vrnjačkoj Banji.
Mladi parovi vođeni ovim običajom ne propuštju da se i oni privežu za famozni i pre svega čudesni most, jer veruju da on čini čuda i da je u ljubavi sve moguće. Iako ima onih, koji smatraju da je sve oo čista glupost , više je dakle onih koji veruju u suprotno i koji ništa ne prepuštaju slučaju .
Ispirisana ovom pričom, prilikom svog boravka u Vrnjačkoj Banji, Desanka Maksimović je odlučila, da ovoj priči i ovom čudesnom mostu posveti jednu pesmu koju je nazvala „Molitva za ljubav“  imajući u vidu da svi parovi ovde dolaze očajni i u strahu da im njihova ljubav ne ode dalje. Napisaćemo Vam i pesmu koja je prelepa puna opisa, sreće , tuge.  Jednostavno pesma kojom se teži reći kako to zaljubljena lica vide ovaj mosta kao i to šta on  za njih znači .

zakljucavanje katanaca u Vrnjackoj Banji

Molitva za ljubav

Brzo kao kratkovečne cveća liske
i ova ljubav staće da se kruni i drobi:
žedan je zaborava tamni vir.
O, bože, drugi ti se mole za sreću i mir,
a ja: sačuvaj u srcu mom, zarobi,
jučerašnjeg dana nestalni pram.

Zaklopi dušu moju sad kо zlatnu
skrinju, načini je ljubavi hram.
O, duša moja ne moli sreću za se –
sve dosadašnje radosti nek se snište –
ali pobožno ona od tebe ište
da dan se ovaj od strašnog brodoloma spase.

Bez pomoći tvoje povenuće sve brzo
kao bulka u zrelome žitu i lanu.
O, bože ne molim za sreću, za radost, za
slast.

Da bol ovaj ne umre, mene je strah;
da oganj sveti što u meni planu
ne sagori iznenadno u prah,
ne razbukti se prekonoć u strast.

Desanka Maksimović

Ukoliko i Vi smatrate da ima potrebe Vašu ljubav da zaključate, dođite u Vrnjačku Banju i obavite to, jer mnogi veruju u ono što most čini . Spaja nespojivo .

the_bridge_of_love - most ljubavi