U Zamku kulture „Travijata u Parizu“ opera Đuzepea Verdija

Večeras u Zamku kulture „Travijata u Parizu“ opera Đuzepea Verdija

U Zamku kulturer večeras možete uživati u „Travijata u Parizu“ operi Đuzepea Verdija.
Organizatori ovog dešavanja si Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Kulturni centar Vrnjačka Banja.
Dirigent Zubin Mehta, režija Đuzepe Patroni Grifi, produkcija Andrea Anderman, fotografija Vitorio Storaro.
Uloge Eteri Gvacava, sopran; Hose Kura, tenor; Rolando Panerai, bariton
Od svojih početaka, filmska produkcija pronalazi u širokom repertoaru opere bogat izvor inspiracije za teme koje mogu da se prenesu na veliko platno. Još 1915. Sesil B. De Mil režirao je ekranizaciju opere “Karmen” Žorza Bizea, poverivši ulogu protagonistkinje sopranu Džeraldini Farar. Iste godine Čarli Čaplin stvara parodiju na iste opere potaknut uspehom De Milovog filma.

U Italiji, domovini melodrame, naročito između tridesetih i pedesetih godina, nastali su brojni filmovi snimljeni prema raznim operama. Režirali su ih autori poput Marija Kamerinija, Kamila Mastročinkvea i Klementea Frakasija. Ostala je upamćena Frakasijeva verzija ”Aide”, u kojoj je u ulozi protagonistkinje debitovala Sofija Loren, čiji glas je u pevanju dublirala slavni sopran Renata Tebaldi. Tih godina, naročito se ističu brojni filmovi Karminea Galonea među kojima su: “Kavalerija Rustikana”, verzije iz ’35 i ’53, “Rigoleto” iz 1946, “Trubadur” iz 1949. i najzad “Toska” iz 1956.
Za razliku od prethodnih filmova, “Travijata u Parizu”, u režiji Đuzepea Patronija Grifija, direktno je predstavljanje Verdijeve opere u čijem je središtu ljubavna priča Violete Valeri i Alfreda Žermona, rekonstruisana i predstavljena tako da prati vreme i mesta dešavanja originalne radnje. Mesta i scene su brojni, međusobno udaljeni, i zahtevali su upotrebu veoma sofisticirane tehnologije. Četiri mesta na kojima se odvija radnja su: aktuelno sedište Ambasade Italije, palata Hotel de Boisgelin (1° čin); Kraljičino seoce, sagrađeno u Versaju po nalogu kraljice Marije Antoanete, (2° čin), Pti Pale i ostrvo Sen Luj (3° čin).

Ovaj film je osvojio nagradu EMI i PRIX ITALIA 2001. godine.Početak je u 20 sati a ulaz je slobodan.