Smeštaj u Vrnjačkoj Banji – hoteli, apartmani

smestaj-vrnjacka-banja

Vrnjačka Banja kao turističko mesto ima tradiciju dugu gotovo 150 godina i za to vreme se razvila u jednu od najbolje organizovanih destinacija, a po broju gostiju predstavlja najposećenije balneološko lečilište u Srbiji. Samim tim, organizacija hotelijerstva je na veoma visokom nivou. Smeštajne usluge, osim hotela, nudi veliki broj apartmana, vila i privatnih kuća, a ukupni smeštajni kapaciteti su oko 15.000 ležajeva. U hotelima se može smestiti oko 4.500 gostiju, Specijalna bolnica „Merkur“ ima kapacitet od 850 kreveta, a privatni smeštaj može ugostiti 10.000 ljudi. Lideri u razvoju turizma su HTP „Fontana“ i Specijalna bolnica „Merkur“.

HTP „Fontana“ je najrazvijenija hotelska ustanova u Srbiji. U sklopu njenog kompleksa nalazi se više smeštajnih objekata, a svi, izuzev hotela „Beli izvor“ su smešteni u samom centru Vrnjačke Banje. Ukupan kapacitet Fontane je oko 800 ležajeva. U njenom sastavu se nalaze hotel „Zvezda“ (sa oko 200 ležajeva u sobama, studio i apartmanima, kongresnim centrom, dva restorana, sportskim centrom, dve medicinske ordinacije i brojnim drugim sadržajima), hotel „Fontana“ (veći broj starih soba, 120 renoviranih soba i 10 renoviranih apartmana sa ukupno 450 kreveta, termomineralni bazen, dva restorana itd.), vila „San“ (konačište sa 7 apartmana i 2 luksuzne rezidencije i restoranom),  konačište „Sloboda“ (sobe sa etažnim kupatilima i 80 ležajeva) i hotel „Beli izvor“ na Goču (jednokrevetne i dvokrevetne sobe i apartmani sa 50 ležajeva, depadans sa 40 kreveta, restoran sa terasom i baštom, sportski tereni, ski staza).

smestaj-u-vrnjackoj-banji

Specijalna bolnica „Merkur“ raspolaže sa 850 ležajeva koji su raspoređeni u nekoliko smeštajnih objekata: „Merkur novi“  (jednokrevetne i dvokrevetne sobe, apartmani i jedna rezidencija, svega 370 ležajeva, restoran, medicinske ambulante, fizikalni blok, mala kongresna sala, akva centar, fitnes centar), „Merkur stari“ (84 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, restoran, medicinska služba i TV sala), „Šumadija Luks“ (dvokrevetne i četvorokrevetne sobe i jedan apartman sa ukupnim kapacitetom 70 ležajeva, restoran, medicinska služba) i objekat Sveti Đorđe (jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe u kojima je ukupno 154 ležaja, restoran, medicinska služba, fizikalni blok, letnja bašta).

Hotel „Vila Aleksandar“ smešten je u podnožju Čajkinog brda, nedaleko od Vrnjačke promenade, a u njemu se nalazi 19 soba sa 50 kreveta i četiri apartmana. Od dodatnih sadržaja hotel nudi restoran, kafe poslastičaru, spa centar, konferencijsku salu itd. Hotel „Breza“ ima preko 220 smeštajnih jedinica koje su raspoređene u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama i apartmanima. U sklopu hotela nalaze se restoran, internet kafe, sala za stoni tenis, sauna, zatvoreni bazen. Nalazi se u samom centru Vrnjačke Banje. Hotel „Slavija“ je kapaciteta 154 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama i apartmanima. U hotelu „Kralj“ nalazi se 15 soba, a od dodatnih sadržaja tu su: hotelski restoran, velnes centar i fitnes studio. Hotel „Orion“ smešten je na svega nekoliko desetina metara od Olimpijskog bazena. Smeštaj je moguć u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama koje imaju ukupno 236 ležajeva. Hotel „Železničar“ može da primi na prenoćište 100 gostiju u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, a u njemu se nalaze i 4 apartmana. U sklopu hotela su restoran i kafe bar. Pored ovih hotela koje smo kratko opisali, u Vrnjačkoj Banji postoji još više desetina drugih hotela.

Apartmani u Vrnjačkoj Banji koji se nalaze u sklopu hotela, apartmanskih naselja ili u privatnom vlasništvu, značajno doprinosi ponudi smeštaja u banji. Od apartmanskih naselja najpoznatiji su „Solaris resort“ i apartmani „Jezero“. Najviše ima privatnih apartmana koji se nalaze uglavnom u vilama. Njihov broj je zaista veliki i u stalnom porastu, tako da ćemo pomenuti samo neke: „Šumadija“, apartmani „Raj“, vila „Raj“, apartmani „Iwa“, „Cvetni konaci“, etno kuća „Gočko“, vila Lenka, vila „Paradi“ i mnogi drugi. Kapacitet privatnog smeštaja, u koji se pored apartmana ubrajaju i sobe, prevazilazi broj od 10.000 gostiju.

rezevacija smestaja u vrnjackoj banji