Projekat „Zelena ideja za naš grad“

projekat ideje za grad

Ove godine povodom Evropske nedelje mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i EU info centar, uz podršku Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda i JKP GSP Beograd, organizuju konkurs u crtanju na temu “Zelene ideje za naš grad”.
Osnovna ideja ove akcije je da se osnovci i srednjoškolci širom Srbije animiraju da na jedan orginalan i kreativan način predstave kako oni vide grad u kome bi želeli da žive, i tako prenesu poruku o značaju važnosti očuvanja zaštite životne sredine i korišćenja ekoloških vidova saobraćaja. Alternativna mobilnost predstavlja upotrebu javnog prevoza, železnice i ekoloških vidova saobraćaja kao što su pešačenje ili vožnja bicikla. Automobili emituju štetne gasove koji narušavaju kvalitet vazduha u gradovima i imaju negativan uticaj na ozonski omotač i klimatske promene. Cilj ove akcije edukacija stanovništva svih starosnih grupa o značaju „ekoloških” vidova saobraćaja. Posebna pažnja usmerena je na najmlađe, koji bi trebalo da prihvate ovu inicijativu i njene poruke prenose dalje.
Takmičenje će biti objavljeno preko društvenih mreža EU Info centra i trajaće od 5. avgusta do 5. septembra 2014. godine. Crteže, sa originalnim porukama, treba poslati najkasnije do 5. septembra 2014., do 17:00h, putem elektronske pošte na adresu: competition@euinfo.rs , sa naznakom: alternativna mobilnost – “zelene ideje za naš grad”.
Prve tri nagrade za crteže su bicikl, roleri i trotinet, dok će najboljih 20 radova biti izloženo u EU info centru u septembru tokom obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti.