Jubilej Vrnjačke Banje obeležen skupom u Beogradu

jubilje vrnjacke banje u beogradu

Vrnjačka Banja je veliki jubilej, 145 godina organizovanog turizma, obeležila i svečanim skupom pod nazivom “ Vrnjačka Banja – juče, danas, sutra – perspektive razvoja”, 3. septembra, u prelepom ambijentu hotela “ Metropol Palas” u Beogradu.

Ovom skupu prisustvovali su članovi predsedništva Republike Srbije, predstavnici Vlade, narodni poslanici, predstavnici diplomatskog kora, naučnih, stručnih, obrazovnih i kulturnih institucija, predstavnici privrednih komora, medija, turistički poslenici, privrednici, potencijalni investitori.

Skup posvećen kraljici srpskih banja počeo je projekcijom crno – belog filma iz arhive Jugoslovenske kinoteke, čiji kadrovi najbolje oslikavaju prošla vremena i boravak tadašnje elite, u periodu između dva svetska rata, u Vrnjačkoj Banji. Nakon prisećanja na zlatno doba, predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović, gostima i budućim investitorima predstavio je ideje i projekte opštine. Realizacija ovih projekata omogućila bi napredak Vrnjačke Banje, koja svojim potencijalima i prirodnim resursima zaslužuje da bude rame uz rame sa modernim evropskim turističkim centrima i lečilištima, kako je glasio i slogan ovog skupa „Vrnjačka Banja spremna za Evropu!“

vrnjacka banja

„ Кada se u Srbiji kaže banja, prva pomisao je na Vrnjačku. Naše najveće bogatstvo su sedam izvora mineralne lekovite vode na kojima se zasniva medicinska, stručna, balneološka usluga. Pored voda, tu su parkovi šume, planina Goč, moravska jezera. Po posećenosti smo prvi posle Beograda, i popularnost našeg mesta ne opada, ali u Vrnjačkoj Banji danas nemamo hotele visoke kategorije. Potrebno je podići kvalitet hotela, urediti saobraćajnu infrastrukturu i izgraditi sadržaje poput zatvorenog i otvorenog akvaparka, zabavnih parkova, modernih spa centara, sportsko- rekreativnih centara, šoping molova, gondole do planine Goč, ski staza, itd. Želimo da razvijamo zdravstveni turizam, ali i sve druge vidove turizma kako bismo privukli i visokobudžetne goste… Turizam je uz poljoprivredu i energetiku najperspektivnija grana privrede, a banje su nacionalni turistički proizvod koji treba plasirati na nacionalnom i svetskom tržištu. Naša inicijativa i spremnost postoji, ali je najvažnije da država ulaže u turizam i njegov razvoj tamo gde turizma ima“ istako je Đurović u svom izlaganju.

U diskusiji nakon prezentacije predsednika opštine Vrnjačka Banja, koju je vodila Radojka Nikolić, glavna i odgovorna urednica magazina „ Biznis“, svoje ideje o projektima i ulaganjima u Vrnjačku Banju, kao i planove države za unapređenje banjskog turizma izneli su : Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma, Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Renata Pindžo, pomoćnik ministra privrede, Siniša Mali, savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, Miloš Jevtović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i prof. dr Tomislav Trišović sa Instituta tehničkih nauka SANU.

vrnjacka banja

Nakon diskusije, narodni poslanik Zoran Babić obratio se prisutnima i zahvalio im što su došli da podrže Vrnjačku Banju, a posebno ambasadorima i predstavnicima ambasada stranih zemalja. Oni su kako je naglasio Babić i u Vrnjačkoj Banji bili uvek rado viđeni gosti, i verujue da će svojim državama preneti rešenost Vrnjačke Banje da krene napred i postane riznica Srbije, jer to i zaslužuje.