Izleti u okolini najlepšeg turističkog mesta Srbije

goč-izletište-vrnjačke-banje

Uživajte u izletištima Vrnjačke Banje

Položaj Vrnjačke Banje u srcu Srbije, učinio ju je lako pristpačnom iz svih krajeva, ali ujedno i odličnim polazištem za mnogobrojne prirodne i kulturno-istorijske izlete. Prirodne odlike Raškog kraja, ogledaju se u snažnim rekama, koje kroz planine ovog dela Srbije slikaju koloritne pejzaže koji se ne zaboravljaju. Posetioci Vrnjačke Banje mogu uživati u istraživanju prirodnih lepota koje kružuju Vrnjačku Banju, u zavisnosti od svojih sklonosti. Vinogradi i malinjaci na Goču, bujne šume četinara i bukve na istom, Zapadna Morava na kojoj se organizuje spust improvizovanim plovilima do Vrnjačke Banje, sportski ribolov koji je najpopularniji na Podunavačkim barama, i putevi vina, neki su od mogućih izleta u kojima se može uživati, ako se odlučite da posetite ovu prelepu banju.

najlepse-izletiste-vrnjacke-banje

Ukoliko samostalne avanture u prirodi nisu nešto u šta bi ste se rado upustili, turističke agencije u Vrnjačkoj Banji imaju spremnu organizovanu ponudu, sa vodičima, koji će Vas uputiti u tajne ovog podneblja i naučiti ponekoj zanimljivosti.

Kako je stara Raška dom današnjoj Vrnjačkoj Banji, tako je i Vrnjačka Banja odlično polazište za ljubitelje prošlosti. U okolini Vrnjačke Banje očuvani su ostaci prve srpske države, tvrđave Maglič, Brvenik, Lazarev grad, Koznik, Jelač i drugi… Posete ovim srednjovekovnim utvrđenima često kombinuju sport i kulturu, jer neretko je potrebno uspinjati se serpentinama sve do usamljeih ostataka utvrđenja na vrhu brda. Priroda koja okružuje ova kulturno – istorijska bogatstva, još je jedan začin ovakvom izletu u prošlost. Pored brojnih utvrđenja tu su i važni srpski manastiri. Tako se iz Vrnječke Banje mogu obići manastir Studenica (1196) pri kome je osnovana prva srpska škola, zatim manastir Žiča (1210), Blagoveštenski manastir Gradac kraljice Jelene Anžujske (1272), manastir Ljubostinja (1405), Ðurdevi stupovi (1168), Sopoćani kralja Uroša I…

manastir-sopocani

Zbog svega već navedenog Vrnjačka Banja, vremenom je postala centar okupljanja, za one koji žele bolje da se upoznaju sa prirodnim lepotama i istorijsko-kulturnim spomenicima Raškog kraja. Jedna od visoko cenjenih osobina „Kraljice srpskog turizma“, jeste upravo to što posećivanjem nje, moguće je otkriti i videti još mnogo toga.