Banja je centar kulturnog dešavanja u Srbiji

aleksandar berček na festivalu u vrnjackoj banji

Kulturna dešavanja u Vrnjačkoj Banji

Kulturni centar Vrnjačke Banje, sastoji se od bioskopsko-pozorišne dvorane i Zamka kulture u okviru kojeg se nalaze, amfiteatar koji broji 1.500 sedišta, galerijski i muzejski prostor. Ova ustanova organizuje, jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija Srbije pod imenom „ Vrnjačke kulturne svečanosti“. Ove svečanosti ukupno traju 100 dana i održavaju se u letnjem periodu, a obuhvataju programe iz različitih kulturnih oblasti i to: književnosti, pozorišnog, filmskog, televizijskog i muzičkog stvaralaštva, likovne delatnosti, izdavaštva i muzeologije. Neke od ovih vrhunskih kulturnih manifestacija koje se održavaju u Vrnjačkoj Banji, svakog leta su :
vrnjacki-karneval

  • Međunarodni festival klasične muzike – „Međunarodna muzička akademija“, koja je 2001. godine održana u Vrnjačkoj Banji, inicijator je pokretanja ove manifstacije. U toku održavanja festivala, na programu su mnogi koncerti klasične muzike, ali i edukativni programi sa kursevima violine i kamerne muzike.
  • Književno leto – ova manifestacija sastoji se od promovisanja književnog stvaralaštva, knjiga, književnih regija i gradova Srbije, predstavljanja kniževnih portreta, i tribina na kojima se raspravlja o aktuelnim temama iz istorije, filozofije, politike, teologije i drugih društvenih nauka.
  • Festival likovnog stvaralaštva – je odličan izbor za sve koji se ovom umetnošću bave ili je vole. Na ovom festivalu poklonici slikarstva mogu da uživaju u čitavom nizu programa i manifestacijama izložbenog karaktera, kao i likovnih akcija poput Centra za savremenu grafiku, Festivala pejzaža, Letnje akademije likovnog stvaralaštva, Programa sinteze, Vajarskog simpozijuma itd.
  • Pozorišni dani srpskog teatra – tokom ove manifestacije posetioci Vrnjačke Banje, mogu posetiti niz revijalnih predstava, koji prate repertoar pozorišta Srbije. Ovom prilikom na pozorišnoj sceni Vrnjačke Banje, moguće je videti hit premijere, dramsku klasiku i avangardu, glumačke portere, velikane dramske književnosti i mnogo drugih zanimljivih programa.
  • Festival filmoskog scenarija – ovaj festival se još 1977. godine održavao u Vrnjačkoj Banji, tada doduše pod imenom „Jugoslovenski igrani film u akciji“. Te godine organizovana je festivalska manifestacija, simpozijum, uvedene su nagrade, formirani organi festivala, što su sve činioci koji su i danas sastavni deo „Festivaal filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji“. Ovaj festival više od tri decenije je mesto na kojem se susreće filmska publika, sa filmskim velikanima, mesto gde se granice između dva ova sveta gube i mesto na kojem svi uživaju u svojoj ljubavi – filmu. Na ovom festivalu, svake godine, bivaju prikazani, ocenjeni i nagrađeni filmski scenariji iz tekuće filmske godine, a posetioci mogu uživati i u Simpozijumu o scenariju, filmskim revijama i serijalima, premijerama filmova, kao i Letnjoj školi filmske dramaturgije.
  • Ostale kulturne manifestacije – U letnjem periodu Vrnjačka Banja je domaćin umetnicima iz svih delova Srbije. Oni tradicionalno, tada, zaposednu vrnjačku kulturnu scenu i obogate njen kulturni život. Posetioci tokom tih 100 dana, moglo bi se reći „kulturnog maratona“, mogu da uživaju u šarenom spektru umetničkih delatnosti i dešavanja, od muzike, filma, književnosti, do slikarstva, fotografije i raznih alternativnih oblika umetnosti. U okviru ovih dešavanja „Veliki međunarodni vrnjački karneval“, jedno je od kulturnih dešavanja, koje nikako ne treba propustiti.

Zamak-Belimarkovic-unutrasnojst- mesto -za mnoge kulturne maifestacije
Među arhitektonskim spomenicima kulture u Vrnjačkoj Banji, treba izdvojiti Zamak Belimarković – nekadašnji letnjikovac, srpskog generala i jednog od tri namesnika maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića. Ovaj zamak najstarija je građevina u Vrnjačkoj Banji, pored crkve, a za njen izgled zaslužan je sestrić Belimarkovića, građevinki inženjer Pavle Denić. Građen po uzoru na dvorce severne Italije, ovaj građevinski objekat bio je i ostao, najreprezentativnija građevina Vrnjačke Banje. Danas je u njemu „Zavičajni muzej“, čija je postavka raznovrsna, a pokriva teritoriju Vrnjačke Banje sa njenom okolinom, dok su postavke u sferi arheologije, etnografije, istorije i prirodnjaštva. U zamku se takođe održavaju mnoge od manifestacija „Vrnjačkih kulturnih svečanosti“ poput „Letnje akademije za likovno stvaralaštvo“, „Centra za savremenu grafiku“ i „Letnje akademije ozbiljne muzike“.

Zamak-Kulture-dvorac-Belimrakovic

Pored već pomenutih, još jedna važna kulturna institucija Vrnjačke Banje je Narodna biblioteka „Dr Dušan Radić“, koja se može pohvaliti stogodišnjom tradicijom, fondom od 40.000 knjiga dostupnih i gostima, uređenim čitaonicama… Biblioteka se aktivno bavi i izdavaštvom i to iz, primera radi, oblasti kulture, istorije, turizma, beletristike i književne kritike. Od njenih edicija najznačajnija je „Fons Romanus“. Tokom cele godine, ali naročito tokom leta i u okviru „Vrnjačkih kulturnih svečanosti“, biblioteka je domaćin tribina, književnih večeri i promocija novih knjiga, na kojima gostuju istaknuti predstavnici kulturnih, književnih, verskih i drugih organizacija i institucija.