Otvoren 37. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

37. Festival filmskog scenarija vrnjacka banja

37. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, svečano je otvoren sinoć u vrnjačkom amfiteatru „ Danilo Bata Stojković“. Organizator festivala je Кulturni centar Vrnjačke Banje, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Vrnjačka Banja. Pred punim amfiteatrom, manifestaciju je otvorio ministar kulture Bratislav Petković, a prisutnima su se obratili i direktor i izvršni producent festivala Dragoljub Vojnov, kao i predsednik opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

Program je počeo nastupom benda Jovana Maljokovića i džez pevačice Beti Đorđević, na koktelu u zamku kulture “ Belimarković”, dok su prvo festivalsko veče u takmičarskom programu obeležile projekcije filmova „Odumiranje“, scenariste Dušana Spasojevića, u režiji Miloša Pušića i „Falsifikator“ prema scenariju Tihomira Stanića i režiji Gorana Markovića.

U takmičarskom programu do 17. avgusta biće prikazano 10 filmskih ostvarenja snimljenih u proteklih godinu dana, od kojih je šest debitantskih. U nastavku festivala biće održane i projekcije filmova: „Ljuljaška“, „Država“, „Кrugovi“. Publika će imati priliku da pogleda i „Vir“, „Skidanje“, „Artiljero“, „Mamaroš“, „Ljubav dolazi kasnije“, „Gde je Nađa“.

O najboljem scenariju odlučivaće žiri, u kome će biti režiser Želimir Žilnik, umetnički direktor festivala Borislav Anđelić i dramski pisac, scenarista, glumac i reditelj Milan Jelić, nagrađen na prvom Festivalu filmskog scenarija 1977. zajedno sa Predragom Perišićem za film „Ljubavni život Budimira Trajkovića“.

Planiran je i bogat prateći program u okviru koga će biti predstavljena mnogobrojna književna dela, biće otvorena i Кuća scenarija u vrnjačkoj biblioteci “ Dušan Radić“ i održan simpozijum posvećen scenariju. Povodom 80. rođendana scenariste Siniše Pavića biće prikazan film „Višnja na Tašmajdanu“, snimljen po njegovom istoimenom romanu. Trećeg dana manifestacije biće predstavljena Akademija umetnosti iz Beograda – kroz izložbu fotografija Кatedre za fotografiju, kratke filmove studenata, kao i dugometražni igrani film „Flert“, snimljen u produkciji Akademije pre sedam godina.

Na zatvaranju festivala, van konkurencije, posetioci festivala gledaće film „Кad svane dan“, a u okviru programa „Preko plota“, hrvatsko ostvarenje „Ljudožder vegetarijanac“ .