Održana Svečana sednica povodom Dana Opštine Vrnjačka Banja

vrnjacka-banja-nagrade-povodom-dana-opstine

U nedelju, 14. jula Vrnjačka Banja je Svečanom sednicom u zamku Belimarković obeležila Dan Opštine, ali i početak proslave velikog jubileja. Navršilo se tačno 145 godina od dana kada je počela istorija Vrnjačke Banje kao modernog lečilišta i atraktivne turističke destinacije.

Na Svete Vrače, 14. jula po novom kalendaru, daleke 1868. godine, formirano je „Osno­vatelno fundatorsko društvo lekovite kiselo-vruće vode u Vrnjcima“, na čelu sa Pavlom Mutavdžićem, načelnikom Кruševačkog okruga. Ovo društvo kao osnov institucijalizacije Vrnjačke Banje, opravdalo je svoje postojanje već prve turističke sezone, naredne 1869.godine, kada razvoj Banje kreće uzlaznom putanjom. Od tog trenutka, pa sve do danas, iako je imala mnogo uspona i padova, Vrnjačka Banja je po svim statistikama najposećenije turističko mesto u Srbiji.

Svečanoj sednici povodom Dana opštine pored predstavnika verskog, političkog, privrednog i kulturnog života Vrnjačke Banje, prisustvovale su i delegacije opština gradova prijatelja Vrnjačke Banje, kao i mnogobrojni predstavnici medija.

Po tradiciji, predsednik opštine Boban Đurović uručio je priznanja i nagrade pojedincima i kolektivima koji su svojim aktivnostima doprineli razvoju ili ugledu Vrnjačke Banje.

Plaketama sa zlatnim amblemom nagrađeni su:

Živorad Nikolić – autor emisije „ Žikina Šarenica“ – Za promociju Opštine Vrnjačka Banja, njene kulture, tradicije, i turističkih potencijala.
Gimnazija Vrnjačka Banja – Za 70 godina dugu tradiciju i 50 godina kontinuiranog rada u obrazovanju i vaspitanju učenika ove škole.
Zoran Stojisavljević, direktor Sektora za održavanje puteva Srbije u JP „ Putevi Srbije“ – Za izuzetan doprinos u realizaciji značajnih infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine Vrnjačka Banja.

Dr Zoran Radovanović – Za dugogodišnji samopregalački rad u oblasti interne medicine u Specijalnoj bolnici „ Merkur“ i nemerljivi doprinos u organizaciji i pružanju zdravstvene zaštite u Vrnjačko Banji.

Plaketama sa srebrnim amblemom nagrađeni su:

Dr Bojan Pavlović, specijalista ORL Кliničkog centra Srbije – Za izuzetan doprinos razvoju medicinske nauke i etike.
Dr Branislav Tošić – Za dugogodišnji uspešan rad u stomatološkoj praksi i uspostavljanje osnova primarne zdravstvene zaštite u opštini Vrnjačka Banja.
Dr Slavica Stajković, spec. oftalmolog u Domu zdravlja „ Dr Nikola Džamić“ Vrnjačka Banja – Za izuzetni doprinos i profesionalni odnos u lečenju pacijenata iz ove oblasti medicine.
Nedeljko Veselinović, profesor matematike u Gimnaziji Vrnjačka Banja – Za dugogodišnji rad i izuzetno zalaganje u obrazovanju i vaspitanju učenika Gimnazije.
Vesna Bondžić, osnivač i predsednica udruženja „ Ženski centar Milica“ – Za izuzetni doprinos u humanitarnom i društveno odgovornom radu u oblasti edukacije, prevencije i lečenja karcinoma.

Novčane nagrade dodeljene su:

Golubu Cvetkoviću – Zbog izuzetnog volonterskog zalaganja za dobrobit lokalne zajednice
Sanji Martinović – studenta generacije na Muzičkoj akademiji u Sarajevu – odsek klavir, i dobitnici prve nagrade na Svetskom festivalu muzičke omladine u Barletiju, u Italiji.
Aleksandru Ilijoskom – učeniku 2. razreda Muzičke škole u Vrnjačkoj Banji, koji pokazuje izuzetan talenat sviranja na violini, i koji je osvojio niz nagrada, među kojima prvu na Republičkom takmičenju u Beogradu, Međunarodnom takmičenju u Nišu, Otvorenom takmičenju „ Binički“ u Beogradu i Festivalu muzičkih škola za 2013.godini.
Miroslavu Đuroviću, poljoprivrednom proizvođaču – za izuzetan doprinos razvoju i unapređenju u oblasti poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje.

Predsednik opštine je dodelio i zahvalnice preduzećima „ Beli bor“ DOO Novo Selo, „ Betmont“ DOO Vrnjačka Banja i „Vodi Vrnjci“ za podršku i pomoć u realizaciji projekata i aktivnosti od značaja za Opštinu Vrnjačka Banja.

Takođe, najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i najboljem studentu, dodeljene su i nagrade „Najbolji, najboljem dr Zoran Đinđić“.

Isidori Кraguljac, učenici osmog razreda OŠ „Popinski borci“ Vrnjačka Banja, kao najboljem učeniku osnovnih škola u školskoj 2012/13. godini
Nemanji Vukojičiću, učeniku četvrtog razreda Gimnazije u Vrnjačkoj Banji, kao najboljem učeniku srednjih škola
Nataši Adžić, za postignuti uspeh na master studijama na Fizičkom fakultetu u Beogradu u toku šk. 2011/12
Dušanu (Nikola) Božilovu, za postignut uspeh na trećoj godini studija na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

U okviru obeležavanja 145 godina organizovanog turizma najavljen je i naučno-stručni skup za septembar 2013. u Beogradu, kome će prisustvovati politički, privredni i kulturni vrh Republike Srbije.