Merkur edukativni centar za obolele od dijabetesa

merkur v.banja

U Specijalnoj bolnici Merkur u Vrnjačkoj Banji, oboleli od šećerne bolesti ponovo imaju pravo da svake četvrte godine deset dana besplatno provedu na edukaciji u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Specijalna bolnica Merkur iz Vrnjačke Banje, postala je Nacionalni edukativni centar za obolele od dijabetesa 2008. godine, kada je i krenuo program besplatne desetodnevne edukacije i tako je bilo sve do prošlogodišnjeg proleća. Onda je iz RFZO stigla odluka da dijabetičari pravo na besplatnu edukaciju koriste svake sedme godine u trajanju od pet dana. To je objašnjeno nedostatkom finansijskih sredstava. Lekari iz ove zdravstvene ustanove i udruženja dijabetičara počeli su da ukazuju da je deset dana optimalan rok za postizanje dobrih rezultata, jer za to vreme oboleli od šećerne bolesti mogu da prođu sve neophodne specijalističke i supspecijalističke preglede i petodnevnu obuku.

Procenjuje se da je u Srbiji skoro 10 odsto stanovništva zahvaćeno ovom bolešću, tako da je ova edukacija i te kako neophodna.