Akcija besplatne analize plodnosti zemljišta na teritoriji opštine Vrnjačka Banja

analiza zemljista

Odbor za poljoprivredu i selo SO Vrnjačka Banja u saradnji sa Poljoprivredno savetodavnom i stručnom sluzbom iz Kraljeva počev od 15. jula 2013.god sprovešće AKCIJU analize plodnosti zemljišta na teritoriji opštine Vrnjačka Banja sprovodeci na terenu UREDBU br.29/13 od 29.03.2013.godine o utvrdjivanju Programa izvodjenja radova na zaštiti, uredjenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2013.godinu Vlade RS i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uzorkovanje zemljišta vrse sami vlasnici na poljoprivrednim parcelama koje su upisane u Registar poljoprivrednog gazdinstva prema Uputstvu koje ce Odbor i PSS Kraljevo distribuirati preko Mesnih kancelarija ili direktnom postom. Svako gazdinstvo ima mogucnost da uzorkuje maksimalno 10.uzoraka sa svojih parcela. Uzorke uzete na osnovu uputstva vlasnik prema dole utvrdjenim terminima donosi u svoju MESNU KANCELARIJU gde ga prima radnik PSS Kraljevo i popunjava ZAHTEV ZA KONTROLU PLODNOSTIOBRADIVOG ZEMLJISTA U 2013.GODINI. Uz Zahtev vlasnik uzoraka prilaze

– Potvrdu Uprave za trezor o aktivnom statusu komercijalnog porodicnog poljoprivrednog gazdinstva i

– Potvrdu Uprave za Trezor da su predmetne parcele upisane u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

RASPORED PREUZIMANJA UZORAKA ZEMLJISTA PO MESNIM KANCELARIJAMA NA TERITORIJI OPSTINE VRNJACKA BANJA >>>

– 15.jula 2013.god. u vremenu od 9–13.sati u MK VRANESI za naseljena mesta Vranesi i Vukusica.

– 16.jula 2013.god. u vremenu od 9–13. sati u MK Podunavci za naseljena mesta Podunavci i Donji Gracac.

– 17.jula 2013.god. u vremenu od 9–13.sati u MK GRACAC za naseljena mesta Gracac i Otroci.

– 18.jula 2013.god. u vremenu od 9–13.sati u MK NOVO SELO za naseljena mesta Novo Selo, Rsavci i Lipova.

– 19.jula 2013.god u vremenu od 9–11.sati u MK STANISINCI za naseljena mesta Stanisinci i Goc.

– 19.jula 2013.god u vremenu od 9–14.sati u MK VRNJCI za naseljena mesta Vrnjci, Rudjinci, Stulac, Vrnjacku Banju i sve one koji iz bilo kojih razloga nisu to ucinili u svojoj Mesnoj kancelariji.

Iz Odbora za poljoprivredu i selo napominju da je jedna ovako siroka AKCIJA ispitivanja plodnosti zemljista vrsena 2006.godine, a da je i Zakonska obaveza registrovanih poljoprivrednih gazdinstava da jednom u 5.godina izvrsi analizu plodnosti zemljista upisanog u Registar poljoprivrednog gazdinstva.

Nakon izvrsene ANALIZE PSS Kraljevo na kućnu adresu dostavlja rezultate sa preporukom za djubrenje, odnosno poboljšanje kvaliteta zemljista. Za dodatna obaveštenja oko sprovodjenja AKCIJE, možete kontaktirati predsednika Odbora na tel. /069/88 042 66 ili Mesne kancelarije, a pojasnjenja oko samog UZORKOVANJA na telefone >PSS KRALJEVO< DOO – 315 053 ili 315 054.

Zarko Marković